Hoe moet u een geregistreerd partnerschap beëindigen?

Wilt u uw geregistreerd partnerschap beëindigen en bent u het hierover met elkaar eens en hebt u geen kinderen jonger dan 18 jaar, dan hoeft u niet naar de rechter. U hebt wel een advocaat nodig. Samen met de advocaat maakt u een overeenkomst. Hierin moet in ieder geval staan dat u het geregistreerd partnerschap wilt beëindigen en u moet er afspraken inzetten over belangrijke zaken zoals de verdeling van uw spullen, alimentatie, uw huis en de verdeling van pensioen. De advocaat en u en uw partner moeten de overeenkomst ondertekenen.

De advocaat geeft aan de burgerlijke stand door dat u een overeenkomst hebt. Dit moet binnen drie maanden nadat u de overeenkomst hebt ondertekend. Pas dan eindigt uw geregistreerd partnerschap.
Hebt u kinderen jonger dan 18 jaar, dan moet u een ouderschapsplan maken. U moet dan altijd naar de rechter gaan om uw geregistreerd partnerschap te beëindigen.

Bent u de enige die uw geregistreerd partnerschap wil beëindigen ? Dan is de procedure hetzelfde als een scheidingsprocedure. U moet dan dus ook naar de rechter. Let op: vanaf 1 maart 2009 kunt u een huwelijk niet meer veranderen in een geregistreerd partnerschap. Dat betekent dat u ook geen flitsscheiding meer kunt doen. Flitsscheiding betekent namelijk dat u eerst uw huwelijk verandert in een geregistreerd partnerschap en dat u daarna uw partnerschap bij de burgerlijke stand beëindigt. Hebt u vragen, neem met ons kantoor contact op.

(Bron: brochure “U gaat scheiden”, Ministerie van Veiligheid en Justitie).

Kocken & Van IJzendoorn is expert op het gebied van echtscheiding, mediation en overig familierecht.
Ons kantoor is gevestigd in Uden en op afspraak in Mook. We hebben dan ook vooral cliënten uit plaatsen als Veghel, Oss, Cuijk, Boxmeer, Gemert, Helmond, Schijndel, Den Bosch, Boxtel en Uden zelf. 
In Mook zien wij cliënten uit Gennep, Groesbeek, Nijmegen, Beuningen en Druten.

Wilt u meer weten of contact? Mail ons dan info@kockenvanijzendoorn.nl of bel ons: 0413 24 70 60. Wij helpen u graag.
 

Hoe moet u een geregistreerd partnerschap beëindigen?